خبر

کم کردن هزینه گمرک؛ یک نظریه تا راه حل نجات کالا صادراتی

کم کردن هزینه گمرک

کم کردن هزینه گمرک گاها توانسته یک راه حل موثر باشد. هر کشوری برای ارز آوری و همچنین برای آن که برندهای موفق تولید داخلی را به همگان بشناساند و معرفی نماید به امر صادرات نیاز دارد. یعنی میتوان اینگونه گفت که صادرات محصولات، راه ارتباطی با دنیای بیرون است. درست است که اصل خودکفایی باید در تمام ملت و کشورها اولین و پایدارترین اساس باشد اما اگر در کنار آن صادرات و واردات صورت نگیرد عملا اقتصاد آن کشور مرده به حساب آمده و ارتباط خوبی با جهان و سطوح بین المللی نخواهد داشت.

در این مقاله میخواهیم به تعرفه های گمرکی و نظریه ای اشاره کنیم که شاید راه چاره‌ای در صادرات کشورمان شود.

هر چه قدر هم در داخل با افزایش قدرت رشد به خود کفایی برسیم، باز هم چیزهایی هستند که نیاز آن در کشور احساس خواهد شد و امکان تولید آن وجود ندارد پس حتما باید مواد اولیه یا اصل کالا وارد کشور شود.

بهرحال منظور از این توضیحات آن است که یک اقتصاد درست و زنده مسیرهایی دارد که یکی از آنها صادرات و واردات محسوب میشود. حال کشوری که حجم صادراتش نسبت به واردات آن بیشتر باشد، ارز آوری خوبی داشته و میتواند پول خوبی را در کشور نگه داری کند.

گمرک چیست؟

تعرفه گمرکی به چه معناست؟

 به هزینه هایی که قبل از انجام فعالیت و خدمات گمرکی توسط گمرک گرفته میشوند هزینه های گمرکی می گویند. این هزینه ها توسط فرمول ها پیچیده ای انجام می گیرد که تنها کارکنان خود سازمان، از آن سر در می آورند اما در این مقاله نمی خواهیم به این تعرفه ها و چگونگی محاسبه آنان بپردازیم.

در برخی موارد برای آن که کالاهای وارداتی یا صادراتی ترخیص شوند باید به قولی هفت خان رستم را رد کنند و اکثر مواقع کالاهای خود را ترخیص نکرده و به همان صورت در گمرک رها میکنند.

شاید اگر برخی از سخت گیری های عجیب و ناکارآمد نبودند می توانستیم در صنایع مختلف از کشورهای دیگر پیشی بگیریم و یا ارتباط قوی تری با آنان داشته باشیم، اما بهرحال چنین موانع سخت و در بعضی موارد بی فایده پیش رویمان است.

در این مطلب میخواهیم راجع به یک نظریه صحبت کنیم که شاید تا کنون به آن فکر نشده و یا تصمیماتی برای آن نگرفته اند.

آیا تعرفه هایی برای بسته بندی محصولات هم در نظر گرفته شده است؟

از آنجایی که بسته بندی به عنوان خدمات کالا انجام میگیرد، و خدماتی به مصرف کننده نخواهد داد، بهتر است برای آن تعرفه گمرکی اختصاص داده نشود. حال این موضوع یعنی چه؟

برای مثال تولیدکننده هایی را در نظر بگیرید که محصول آن ها سیب صادراتی میباشد و آن را میخواهند به همراه بسته بندی های کارتنی به کشور مقصد ارسال کنند، گمرک هزینه کل بار را حساب میکند یعنی میزان کل بار میوه به همراه بسته بندی هایشان. به این معنا که وزن کل بار را از پک آن مجزا نمیدانند.

حالا یک سوال: به نظر شما وظیفه اصلی بسته بندی چیست؟

همه ما میدانیم که وظیفه اصلی بسته بندی حفظ و نگهداری از محصول میباشد. کدام بسته بندی را می شناسید که سال ها پس از خرید محصول استفاده شود؟ شاید به ندرت و انگشت شمار باشد. برای مثال بسته بندی ها یا جعبه های گوشی موبایل مادامی که از آن استفاده می کنید باید نگهداری شود تا در صورت مفقود شدن و به سرقت رفتن از طریق جعبه بتوان آنرا پیدا کرد ولی خدماتی همچون خود موبایل به مصرف کننده آیا میدهد!؟خیر.

جعبه های سایر محصولاتی که بعد از مصرف، پک آن نگهداری نشده و دور انداخته میشود، چه ارزشی دارند که یک تولیدکننده برای ترخیص بار، حتما پول بسته بندی را نیز روی وزن کالا بپردازد!!

این ایرادی است که میتوان به اداره گمرک گرفت و اگر تصمیم اتخاذ شود که وزن کل بار از کل وزن بسته بندی کم شود خیلی به نفع تولیدکنندگان خواهد شد.

هزینه بسته بندی کالا در گمرک

آیا تعرفه های گمرکی روی کیفیت کالاهای صادراتی تاثیر دارند؟ مثبت یا منفی؟

توجه داشته باشید هر کالایی که قرار است به سایر کشورها صادر شود هزینه وزن بار+ بسته بندی آن از تولیدکننده گرفته خواهد شد و این تولیدکنندگان نیز پولی را که به این واسطه خرج کرده اند از خریداران آن طرف مرز خواهند گرفت و بلعکس.

زمانی که واردات به کشورمان نیز انجام گیرد ممکن است که این عمل تکرار شود پس زمانی که پای یک هزینه اضافی در میان باشد، هر دو طرف می کوشند که جنس بسته بندی هایشان را به صورت ضعیف انتخاب کنند تا پول کمتری از این بابت بپردازند. فکر میکنید در این شرایط چه بلایی بر سر محصولات ارسالی خواهد آمد؟

درست حدس زدید! تمامی بار یا قسمت عمده ای از آن خراب شده و ضرر هنگفتی به صادر کننده خواهد زد یعنی هم پول گمرک را داده است و هم خریدار مشتری نشده و بار را خرید نخواهد کرد زیرا شاید درصد بیشتر آن از بین رفته است. پس زمانی که کیفیت قربانی قیمت ارزان میشود، بحران های این چنینی اتفاق می افتد و دیگر نمیتوان جلوی آنان را گرفت.

بهتر است بدانید که کیفیت بسته بندی به عنوان اصالت کالا تلقی شده و این در موارد صادراتی اهمیت فراوانی دارد، اما خب متاسفانه به دلیل گران بودن تعرفه هایی که از طریق گمرک اعمال می شود و در فشار قرار گرفتن تولید کنندگان ، آنها مجبور میشوند کیفیت بسته بندی هایشان را با حداقل ترین متریال ممکن بگیرند تا هزینه کمتری بپردازند.

چگونه هزینه گمرک موجب افزایش قیمت کالا میشود؟

همان طور که در بالا گفته شد هزینه در نظر گرفته شده در خصوص بسته بندی کالا، یک رقمی میباشد که اگر فکری برای آن نشود از هاشیه سود تجار و صادر کننده کسر میگردد و گاها این اتفاق می افتد. در بعضی موارد این رقم بر روی کالا در قیمت تمام شده آن تاثیر میگذارد.

با یک مثال این موضوع را شرح میدهیم: اگر کالا صادراتی از دسته دارو و یا لوازم آرایشی و بهداشتی باشد باید قیمت تمام شده + قیمت بسته بندی + هزینه حمل و نقل + مبالغ پرداختی گمرگی گردد تا قیمت پایانی مشخص شود. اگر موردی که در خصوص هزینه بسته بندی در گمرک گفته شد لحاظ گردد میتوان بر قیمت پایانی تاثیر و آن را رو به کاهش نماید.

چگونه گمرک میتواند تاثیرات خوبی را در صادرات با کیفیت داشته باشد؟

به راحتی! همانطور که گفته شد گمرک با کمتر کردن هزینه ها و تعرفه هایی که مشخص کرده است میتواند کار تولیدکنندگان را ساده تر کند. حال می پرسید چطور؟

زمانی که صادر کننده بداند نیازی نیست تا هزینه اضافی وزن بسته بندی را بپردازید، پک هایی که برای کالاهایتان انتخاب می کنید با بهترین متریال ساخته شده و به زیباترین طرح ها و تزیین شده اند. این کار باعث میشود کالاها در خارج از کشور بسیار زیبا به نظر برسند که همین امر باعث برندینگ محصولاتت در سطوح بین المللی خواهد شد.

البته این تنها یک نظریه است که در هر صورتی امکان قبول نکردن آن وجود دارد، ولی اگر سخت گیری های گمرکی و هزینه و تعرفه هایی که برای کالاهای صادراتی در نظر گرفته شده اند، اندکی با ملاحظه تر اعمال شوند؛ در عرصه ای که تجارت لحظه به لحظه رو به مدرن شدن میرود میتوان ساز و کار بهتری را پیش گرفت.

کارخانه های کارتن سازی بسیاری در ایران وجود دارند که در شهرهای بزرگی مثل تهران ، کرج ، مشهد ، قم ، اصفهان ، تبریز و غیره در حال فعالیت مییباشند. این شرکت ها، بسته بندی های صادراتی بیشماری را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان تولید کرده اند و مشتریان بسیاری از کشورهایی مثل روسیه، آذربایجان ترکیه، ارمنستان، نخجوان، گرجستان، سوریه، عراق، مصر، اردن، عمان، امارات و غیره داشته است.

همانطور که گفته شد، زمانی که تعرفه و هزینه های بخش گمرک برای ترخیص کالاها به حداقل برسد، تولیدکنندگان برای محصولاتشان بهترین متریال را در نظر گرفته و به فکر برندینگ کالاهای خود میباشند.

منتظر نظرات و تجربه های شما مخاطب عزیز در قسمت دیدگاه ها (کامنت ها) هستیم.

4.4/5 - (5 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *