چاپ افست یا لیتوگرافی از جمله شیوه های چاپی است که در صنعت چاپ کارتن و بسته بندی کاربرد بسیاری دارد. به دلیل امکانات گستردهای که این روش چاپ در اختیار تولیدکنندگان و نیز مشتریان انواع جعبه های کارتنی و مقوایی قرار میدهد، نسبت به سایر انواع تکنیکهای چاپی مورد اقبال بیشتری است. دستگاه افست در دسته دستگاه های مدرن چاپ قرار میگیرد و امکان پیادهسازی تعداد زیادی رنگ روی بسته بندی را فراهم میکند. همین مساله عاملی برای افزایش ظرافتهای طراحی روی بسته بندی است.
چاپ افست چیست؟
نام دیگر چاپ افست، لیتوگرافی است. در این شیوه چاپ، طراحیهای گرافیکی را به وسیلهی غلتکهای مخصوصی بر صفحات فلزیای به نام زینک منتقل میکنند. در مرحله بعدی همین زینک، رنگ ها را روی مقوا اعمال میکند.
این روش چاپی بهترین گزینه برای تولید کارتن بسته بندی و جعبه مقوایی در تیراژ بالا است. زیرا سرعت چاپ در این دستگاه زیاد است و در کوتاهترین زمان بیشترین میزان تولید انجام میشود.
تاریخچه کوتاه
اولین دستگاه افست در قرن نوزدهم و در سال 1875 توسط فردی به نام رابرت بارکلی طراحی و تولید شد. به مرور زمان با افزایش دانش در این زمینه و گسترش صنعت چاپ، در سال 1903 . م، یک شرکت مطبوعاتی به نام پیتر پرس به چاپ افست روی آورد. شرکت پیترپرس از این شیوه چاپ استفاده کرد و روزنامه هایی با دستگاه افست چاپ کرده و به فروش رساند.
دستگاه های کارتن سازی و انواع ماشین آلات این شغل را یکجا بشناسید
بعدها سرنوشت چاپ افست وارد مسیرهایی جدید و نوین گردید تا اینکه امروزه به نقطهای رسیده که به عنوان یک شیوه چاپی پرکاربرد شناخته شده است.
چاپ افست و کاربردهای آن
چاپ افست شیوه چاپی پرکاربرد و مناسب و برای تولید محصولات زیر است:
- انواع پوسترها
- کاتالوگ
- کارت ویزیت
- ست اداری
- روزنامه
- انواع کتابها، نشریات و مطبوعات
- پاکت های بسته بندی
- بسته بندی های کارتنی و مقوایی
مشتریانی که در صدد تولید جعبه های بسته بندی با کیفیت هستند، میتوانند جعبه های لمینتی سفارش دهند. جعبه های لمینتی با چاپ افست تولید میشوند و از نظر ظاهری بسیار جذاب و مشتری پسند میباشند.
دستگاه چاپ افست
دستگاه چاپ افست دارای مدل های مختلفی میباشد که تفاوت اصلی آنها در تعداد ستون های رنگی و سایز چاپی دستگاه است. منظور از سایز چاپی یعنی دستگاه مدنظر در چه سایزهایی میتواند چاپ بر روی کاغذ و مقوا را انجام و یا پشتیبانی کند.
از طرف دیگر ستون های رنگی دستگاه بین 1 تا 7 ستون است. تعداد ستون ها در حالت نرمال 4 عدد میباشد و در مواردی خاص تا 16 ستون هم وجود دارد. به طور کلی هر ستون نشانه یک رنگ میباشد و در اصطلاح به این ستون ها، ستون رنگی (برج های چاپ) دستگاه گفته میشود.
بیشتر بدانید: نمونه های جعبه کارتنی و جعبه مقوایی انواع محصولات در چاپ های مختلف
مراحل کار در چاپ افست
در این شیوه چاپی باید مراحلی را به ترتیب انجام داد تا به یک چاپ افست مناسب طبق نیاز بسته بندی محصول برسیم. طبق تجربه دیده شده به این موارد به صورت سطحی نگاه کرده و در آخر خروجی مطلوبی دریافت نشده است.
1- طراحی:
اولین و مهمترین مرحله در انواع سیستم چاپی خصوصاً افست، طراحی میباشد. طراحی به ویرایش یک تصویر یا ادغام چند تصویر با هم گفته نمیشود. طراحی به خلق یک اثر نسبت به محصول و برند صورت میپذیرد تا بتواند با مخاطب خود که مشتری است ارتباط بر قرار کند. خروجی این ارتباط چه بسا به بهبود فروش محصول یا خرید آن محصول توسط مشتری منجر گردد. نرم افزارهای طراحی در صنعت چاپ بسیار هستند که از پرکاربردترین آنها میتوان به کورل(Corel)، ایلوستریتور(Illustrator) و تیریدی مکس(3ds Max) اشاره کرد.
2- لیتوگرافی (تهیه زینک):
زینک یا همان پلیت که در بالا هم توضیح داده شد تبدیل تصویر دیجیتالی یا همان طراحی شده به پلیت مکانیکی قابل لمس در تعریف کلی لیتوگرافی میباشد. در بعضی موارد عکاسی صنعتی هم به این موضوع گفته میشود. این کلمه یونانی بوده و لیتو به معنی سنگ و گرافی به معنی هک کردن میباشد. خروجی لیتوگرافی را در قدیم فیلم مینامیدند که امروزه پلیت یا همان زینک مینامند. پس از تهیه زینک از فایل های طراحی با نور دهی، از هر رنگ یک زینک تهیه میشود و اگر چهار رنگ باشد 4 زینک تهیه میگردد.
3- عملیات چاپ:
همان گونه که تا به این لحظه متوجه شدید ماشین های چاپ افست، مدل های متفاوتی دارند که دارای تعدادی ستون رنگی میباشند. در تصویر زیر ساختار درونی یک ستون رنگی در دستگاه افست را میتوانید مشاهده کنید و با کارگرد آن آشنا شوید.
غلتک رنگ: برای اضافه کردن و کم و زیاد کردن مقدار و نوع رنگ کاربرد دارد.
غلتک آب: باعث تمیز کردن غلطک زینک میگردد.
غلتک زینک: در مورد زینک یا پلیت در ابتدای این مقاله توضیح داده شده است.
غلتک لاستیکی: توسط این غلطک طرح بر روی کاغذ چاپ می گردد.
غلتک فشار: بر اساس ضخامت کاغذ باعث کم و زیاد شدن مقدار فشار و مقدار رنگ چاپ میگردد.
سیلند نورد: اصطلاحا به غلطک های نام برده شده سیلندر نورد هم گفته میشود.
بیشتر بدانید: استعلام قیمت آنلاین جعبه و کارتن بسته بندی
تفاوت های چاپ دیجیتالی با چاپ افست
چاپ افست با چاپ دیجیتال متفاوت است. مثلاً:
- چاپ دیجیتال برای چاپ تعداد محدود جعبه مورد استفاده قرا میگیرد و کارکردش مشابه ساختار یک پرینتر عمل میکند اما چاپ افست برای تعداد بالا استفاده میشود.
- سرعت در چاپ دیجیتالی بیشتر از چاپ افست میباشد.
- چاپ دیجیتالی فقط بر روی نوع خاصی از ورق انجام میشود، ولی چاپ افست علاوه بر ورق بر روی پارچه،پلاستیک و اشیا دیگر نیز انجام میشود.
خاتمه
در بخشهای مختلف این مقاله اطلاعات کلی و مهم را در خصوص چاپ افست و روند کار آن ارائه کردیم. در آخر باید به این موضوع اشاره داشت که تمامی جعبه های لمینتی از طریق چاپ افست تولید میشوند و نسبت به جعبه های فلکسویی کارایی بیشتری دارند. اگر میخواهید که یک جعبه لمینتی جذاب با چاپ با کیفیت داشته باشید با ما تماس بگیرید.
چاپ افست رو میشه روی نایلون هم زد؟
بله بستگی به ضخامت و جنس نایلکس داره.
چاپ افست روی کارتن هم مگه میشه؟
چاپ افست ابتدا روی مقوا انجام میشود و پوستر تولید شده بر روی کارتن طی فرایندی با نام لمینت چسبانده میشود.
چاپ افست تو کارتن لمینتی معرکه میشه حیف که دستگاه هاش گرونه.